Home » Bez tēmas » Piedalās pētījumā un pārbauda zināšanas globālajā kompetencē

Piedalās pētījumā un pārbauda zināšanas globālajā kompetencē

Martā 352 Latvijas skolās aptuveni 8 tūkstoši 15 gadus sasnieguši skolēni uzsāka dalību starptautiskā skolēnu novērtēšanas pētījumā OECD PISA 2018. Tajā piedalījās arī tie mūsu skolas 8.un 9.klašu skolēni, kas dzimuši 2002.gadā. Starptautiskās ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pētījums  (Programme for International Student Assessment)  notiek 80 valstīs. Šogad galvenā satura joma ir lasīšana, bet pētījumā skolēniem jādemonstrē savas zināšanas un izpratne arī par matemātiku, dabaszinībām, finanšu pratību un Globālo kompetenci. Globālā kompetence ir inovatīva satura joma šajā pētījumā. Šī jaunā moduļa ietvaros pirmo reizi tiek vērtēta skolēnu attieksme un kompetence par globāliem konfliktiem, kariem, bēgļu krīzi, starpkultūru jautājumu risināšanu, atvērtību citu cilvēku uzskatu izpratnei, labklājības problēmām.

Pētījuma rezultātā tiek noskaidrots valstu reitings, tas arī parāda, kā izglītības sistēma sagatavo savus skolēnus tālākām studijām vai darbam. Pētījuma galvenais mērķis ir iegūt starptautiski salīdzināmu Latvijas izglītības novērtējumu, kas kalpotu par pamatu pierādījumos balstītas izglītības politikas veidošanai un izglītības sistēmas pilnveidei.

Skolēni onlainā atbildēja uz vairākiem desmitiem jautājumu par iepriekš nosauktajām tēmām. Luīze un Marta no 9.a klases sacīja, ka jautājumi bijuši interesanti, likuši aizdomāties par dažādām tēmām.