Home » Bez tēmas » 3.a klase piedzīvo pārvērtības Jaunpilī

3.a klase piedzīvo pārvērtības Jaunpilī

Iniciatīvas “Skolas soma” ietvaros 3.a klase kopā ar skolotāju Aiju Dūmiņu 16.septembrī devās izzinošā braucienā uz Jaunpili, lai apmeklētu tur esošo pili. Vairāk kā 700 gadus Jaunpils pils sevī glabā vairākus dzīves stāstus, noslēpumus un vēstures notikumu virkni, ar kuriem ekskursijā iepazīstināja viduslaiku personāži – brālis Teodors un kalpone.  Viesošanās šajā pilī bija neaizmirstams piedzīvojums skolēniem ikgadējā ekskursijā.

Sociālo zinību stundā bērni bija apskatījuši un zīmējuši dažādas viduslaika pilis, bruņiniekus un galma dāmas.

Pirms pils apmeklējuma siltais atvasaras laiks ļāva izbaudīt Kartavkalna dabas takas skaistumu. Kartavkalna taka patiesībā ir kas vairāk kā tikai taka, šeit atrodams sens pilskalns, tam pretī uzbūvēta seno zemgaļu apmetnes imitācija. Izgājām t.s. lielo loku, kurš ved gar skaistu nelielu upīti (Bikstupe).

Kad bērni bija pilī, viņi ar lielu interesi skatījās gan izstādi, gan piedalījās nodarbībā, ko vadīja muzeja darbinieki. Katrs skolēns kļuva par pilntiesīgu viduslaiku skolas skolēnu un ietērpās mazā mūciņa tērpā. Mazie skolēni Mūka un kalpones vadībā apguva pils celtniecības noslēpumus, arhitektūras detaļu simboliku, galma manieres, sirdsdāmu tikumus, bruņinieku ieroču valdīšanas māku. Noslēgumā par godu pils viesiem šāva senais lielgabals.

Pēc šīs dienas skolēni uzrakstīja savas  pārdomas par ekskursiju.