Home » Bez tēmas » 25. marts – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena

25. marts – Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena

1949.gada 25.martā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā sākās deportācijas akcija “Krasta banga” (Прибой), kuras laikā 42 125 Latvijas iedzīvotājus izsūtīja mūža nometinājumā uz Sibīriju (no Latvijas enciklopēdijas). Kopš šiem traģiskajiem notikumiem šogad aprit 72 gadi.  Nepilnas nedēļas laikā  uz Irkutskas, Amūras, Omskas un Tomskas apgabaliem, kā arī Krasnojarskas novadu no Latvijas uz mūža nometināšanu Sibīrijā tika izsūtīti gandrīz 43 tūkstoši nevainīgu cilvēku, viņu vidū 10 tūkstoši bērnu un jauniešu, mātes ar zīdaiņiem, gados veci cilvēki. Daudzi no izsūtītajiem ceļā nomira, citi pavadīja garus un grūtus gadus Krievijas ziemeļu apgabalos, necilvēcīgos apstākļos cīnoties par savu un bērnu dzīvību.

Par šiem notikumiem runājam un tos pieminam arī klases stundās, Latvijas vēstures nodarbībās. Latvijā ir maz tādu ģimeņu, kurās kāds no priekštečiem nebūtu cietis 1949.gada represijās, tādēļ arī tuvinieku lokā pārrunājam un pieminam, iededzot piemiņas sveci. Tā darīsim arī šogad, jo publiskos piemiņas pasākumos tikties nav iespējams epidemioloģiskās drošības dēļ.

Savas zināšanas un faktu krājumu par šiem notikumiem iespējams papildināt dažādos interneta resursos. Lūk – daži no tiem:

https://enciklopedija.lv

https://www.vestnesis.lv

1949. gada martā izsūtīto Latvijas iedzīvotāju saraksti 

1949.gada 25.marta deportācija. I daļa. PROM NO MĀJĀM (Rež.A.Feldmaņa dokumentālā filma)