Home » Bez tēmas » Sociālo zinību stunda kopā ar majori Aivu Šikovu

Sociālo zinību stunda kopā ar majori Aivu Šikovu

Piektdien, 8.aprīlī, Bauskas pilsētas pamatskolas 7.un 8.klašu skolēniem sociālo zinību stundas bija diezgan neierastas. Skolotājas Guntas Spures aicināta, šajās nodarbībās  viesojās Valsts robežsardzes Robežpārbaudes un imigrācijas kontroles nodaļas galvenā inspektore, majore Aiva  Šikova. Viņa ir mūsu skolas 7.klases skolnieces mamma, kā arī ir ievēlēta Skolas padomē, tāpēc šī nav pirmā reize, kad A.Šikova viesojas skolā. Tikšanās ar viņu vienmēr ir interesantas, skolēniem un pedagogiem saistošas.

Skolēni šoreiz uzzināja, kāda ir robežsardzes loma, darba būtība. Apstākļos, kad norisinās Krievijas karš pret Ukrainu, katras valsts robežapsardzei ir ļoti liela nozīme. Arī skolēniem jābūt informētiem, kā robežas tiek sargātas, kas un kā to veic. Interesanā videomateriālā skolēni varēja skatīt Robežsardzes koledžas kursantu ikdienu, izprast prasības, kādām pakļauti skolēni, kas vēlas kļūt par robežsargiem. A.Šikova aicināja jauniešus jau skolas laikā būt fiziski aktīviem, piekopt veselīgu dzīvesveidu, kā arī būt izglītotiem, īpašu uzmanību veltot valodu apguvei. Tās robežsargiem ļoti nepieciešamas. Sarunā ar jauniešiem izraisījās diskusija par vairākiem jautājumiem – rakstura īpašībām, pašdisciplīnas nozīmi, atalgojumu, dienesta un darba apstākļiem, pensionēšanās vecumu. Savas karjeras veidošanos robežsardzē A.Šikova bija apkopojusi kodolīgā fotoprezentācijā, sākot no mācībām koledžā līdz majora pakāpes iegūšanai. Skolēni varēja aplūkot arī uzplečus, nozīmītes, kas rotā kursanta un robežsarga formas tērpu. Apbrīnas vērts ir fakts, ka A.Šikova ir vienīgā sieviete robežsardzē, kurai ir helikoptera pilota licence. Tā iegūta jau 2005.gadā, tomēr katru gadu jāatjauno.

Skolēniem bija ļoti interesanti klausīties viešņas stāstījumā un skatīties prezentācijas un video. Bija daudz jautājumu par darba ikdienu – dokumentu pārbaudēm, viltojumu atklāšanu, suņu izmantošanu darbā, bīstamiem notikumiem, ieroču izmantošanu.

Iespējams, ka kāds tikšanās dalībnieks, ņemot vērā iegūto informāciju, pārdomās savu turpmāko izglītības ceļu un izvēlēsies darbu robežsardzē.

Paldies Aivai par skolēniem veltīto laiku un – veiksmīgu virzīšanos pa dienesta karjeras kāpnēm arī turpmāk!