Home » Bez tēmas » Inese Zandere- par bērniem, kaķiem un putniem

Inese Zandere- par bērniem, kaķiem un putniem

“tu izej no rīta uz saulainās ielas un atveras diena kā grāmata liela” /I.Zandere/

Bauskas pilsētas pamatskolas 3.un 4.klašu skolēnu dienas notikums Nr.1 noteikti bija tikšanās ar dzejnieci Inesi Zanderi. Tas bija iespējams tādēļ, ka Bauskas CB rīkoto Grāmatu svētku (šogad jau 21.reizi!) ietvaros arī mūsu skolā vienmēr viesojas radošas un interesantas personības. Ļoti priecājāmies, ka šogad varējām tikties ar dzejnieci, kuras dzejoļi daudziem tik pazīstami, iekļauti mācību grāmatu lapaspusēs un antoloģijās, skatuves runas konkursos runāti un dziesmās izdziedāti.

Mācību stunda, kuras laikā vajadzēja iekļauties, pagāja gluži nemanot un bija daudz par īsu. Dzejniece mazliet pastāstīja par sevi, bet galveno sarunas saturu veidoja dzejoļu klausīšanās un spēles ar vārdiem un atskaņām. Guvām ieskatu dzejnieces jaunākajā grāmatā “Kaķis uz klavierēm”. Viešņa pārbaudīja mazo lasītāju erudīciju, izdomājot kaķiem vārdus tā, lai tie iederētos dzejolī un veidotu atskaņas  ar citiem. Uz jautājumu, vai kāds mācās dzejoļus no galvas, apstiprinoši atbildēja 4.a klases skolēni. Pats drosmīgākais – Markuss- norunāja dzejoli “Lielais un Mazais”. Tas bija labs sākums stāstam par izdevniecību “Liels un mazs”, kas ir dzejnieces un viņas domubiedru lolojums.  Guvām ieskatu arī grāmatā, kas tikai vēl top. Tā būšot veltīta putniem, kurus savā dzīvesvietā – Pārdaugavā dzejniecei ir iespēja vērot. Pārsteidza, ka to ir tik daudz. Uzzinājām, ka pupuķis mēdz runāt ne tikai latviski, bet vēl vairākās svešvalodās!

Sarunas otrajā daļā bērniem bija iespēja piedalīties atskaņu un vārdu meklēšanas prezentācijā, minot teikuma beigas. Vai burkāni lien burkā? Vajadzēja noķert vārdu, kas ložņāja pa teikumu. Vai tu to vari ? Tad klausies : “Daktere Tupele un daktere Lapele slimnieku Kartupeli operē ar skalpeli.” Bērni dzejniecei uzdeva arī jautājumus . Kāpēc dzejnieki raksta bez pieturzīmēm? Kur pazuduši lielie burti? Cik gadu vecumā tapa pirmais dzejolis? Uz visiem jautājumiem tika atbildēts. Pateicībā  par tikšanos dzejniece saņēma ceturtklasnieku ilustrētus dzejoļus un, protams, ziedus.

Paldies Inesei Zanderei par iespēju sildīties viņas personības gaišajā starojumā! Ar nepacietību gaidīsim iznākam jauno putnu grāmatu!