Home » Bez tēmas » Ar “LATVIJAS SKOLAS SOMU” Rundāles pilī

Ar “LATVIJAS SKOLAS SOMU” Rundāles pilī

15.februāris 8.klašu skolēniem bija ļoti piepildīta diena. Mācību procesa ietvaros viņiem bija iespēja apmeklēt Rundāles pili, atjaunot un papildināt savas zināšanas un iespaidus par šo mūspuses un Latvijas ievērojamāko baroka arhitektūras pērli. Par šo iespēju jāpateicas programmai “Latvijas skolas soma”.  Rundāles pils mājas lapā lasām, ka “spēle “Jaunie restauratori”  skolēnus aizraujošā veidā iepazīstina ar Rundāles pili un tās vērtībām, vienlaikus veidojot izpratni par restauratora profesiju un restaurācijas nozīmi. Spēli ievada video, tad seko 3 praktiski uzdevumi un diskusiju sadaļa. Noskatoties video materiālu, iespējams uzzināt interesantus faktus par Rundāles pils vēsturi un restaurāciju, bet praktiskie uzdevumi ļauj iejusties restauratora lomā. Izglītojošā spēle ir veidota tā, lai stimulētu skolēnu prasmes sadarboties un paust savu viedokli, kā arī strādāt komandā, orientēties rakstītajā tekstā un patstāvīgi meklēt informāciju. Spēle “Jaunie restauratori” papildina dizaina un tehnoloģiju, vizuālās mākslas, vēstures un audzināšanas stundu saturu.”

Par to pilnā mērā pārliecinājās abu astoto klašu skolēni, vēstures skolotāja Gaļina Aile un klašu audzinātājas Kristīna Kondrotaite un Inga Briede. Nodarbības ievadā – kompetentu un ieinteresējošu gidu Olafa Soloveikas un Vinetas Verneras stāstījums par pili un tās izdzīvošanu dažādos laikmeta griežos, par muzeja speciālistu darbu, atjaunojot vēsturisko ēkas izskatu gan no ārpuses, gan telpās, mākslas darbu saglabāšanu, pētniecisko darbu. Visinteresantāk bija salīdzināt restaurētās telpas ar tām vietām pilī, kur restaurācija nav notikusi tik lielā mērā. Tas bija ļoti liels un noderīgs zināšanu un informācijas “koncentrāts”, par ko sirsnīgs paldies gidiem un spēles vadītājai. Spēlē, ko vadīja Ieva Jostmane,  bija iespēja pielietot ekskursijā gūtās zināšanas, savu erudīciju, mācīties meklēt imformāciju, būt uzmanīgiem lasītājiem un klausītājiem. Tieši pacietība un koncentrēšanās spēja, kā arī ļoti dziļas zināšanas par vēsturi vissīkākajās detaļās – tās  pēc jauniešu atzinuma ir restauratoriem visnepieciešamākās īpašības.

Ar nepecietību gaidīsim pavasari, kad atkal varēsim viesoties Rundālē, lai redzētu, kā plaukst tulpes un citi augi skaistajā dārzā, ko šodien kā ģeometrisku zīmējumu vērojām pa pils logiem.