Home » Bez tēmas » VECĀKU PROFESIJU DIENAS sadarbībā ar Skolas padomi noritējušas piesātināti

VECĀKU PROFESIJU DIENAS sadarbībā ar Skolas padomi noritējušas piesātināti

Šonedēļ daudz laika pavadījām kopā ar vecākiem. Teiksiet – kas tur īpašs, tā taču ir vienmēr! Tomēr šoreiz vairāki skolēnu vecāki, SKOLAS PADOMES rosināti, bija gan skolas viesi, lai stāstītu skolasbērniem par savu profesiju un darbu, kā arī ļāva skolēniem klātienē ielūkoties savās darba vietās.

27.februārī šo pasākumu sēriju iesāka Daiga Ločmele, mūsu skolas absolvente un 7.klases skolēna mamma, aicinot ciemos uz SIA “Reklāmas punkts”  8.a klases skolēnus kopā ar skolotāju Kristīnu Kondrotaiti. Šeit iepazītā joma – vides reklāma. Skolēni uzzināja faktus par šīs firmas vēsturi, darbiniekiem, kuru skaits ir pavisam neliels, par ko skolēni bija pārsteigti, jo darbu apjoms ir liels. Jaunieši redzēja un uzzināja, kā top uzlīmes, kur tās izmanto, kā maina. Astotie  arī paši varēja iemēģināt roku darba procesā. Pēc firmu logo aplūkošanas nebija grūti uzminēt, kādas firmas ir “Reklāmas Punkta” klienti –  pazīstami tirdzniecības, satiksmes uzņēmumi u.c.  Skolēni interesējās, vai vasarā ir iespējams pie viņiem strādāt. Kas to lai zina? Varbūr kādam pietiktu rūpības un pacietības, lai tur strādātu? Skolotāja atzīst, ka gan skolēniem, gan viņai pasākums bija ļoti izzinošs un interesants. Paldies, Daiga!

28.februārī 7.b klasē ciemojās Sanita Behmane – Baibakova. Viņa ir ainavu arhitekte un mamma diviem mūsu skolas skolēniem. Viņas stāstījumā un prezentācijā jaunieši uzzināja, kas ir šīs profesijas īpatnības, kā veidojas pilsētvide, dažādi objekti un teritorijas. Bija interesanti redzēt Bauskas plānus ar dažādām iecerēm un nākotnes vīzijām. Tika noskaidrots, cik daudzu profesiju pārstāvjiem jāpiedalās, piemēram, rūpnieciskas teritorijas tapšanā, uzturēšanā un kopšanā. Viešņa pastāstīja, ka tā nav vienīgā viņas profesija. Sanita ir arī seno amatniecības prasmju un rokdarbu meistare.

1.martā skolā ar 3. un 4.klašu skolēniem tikās  ugunsdzēsējs un civilās aizsardzības koledžas lektors Sandis  Āboliņš. Viņš ir tētis 3 dēliem, viens no viņiem vēl mācās mūsu skolā, bet abi vecākie ir absolventi. Skolēni guva ieskatu par ugunsdzēsēja profesiju, viņu ikdienu, automašīnu īpašībām un aprīkojumu. Bērni tuvāk apskatīja formastērpu un uzzināja, cik tas ir īpašs un drošs, uzzināja devīzi, kas ugunsdzēsējiem ir ārkārtīgi svarīga, jo galvenais ir darbs komandā – viens par visiem, visi par vienu! Skolēni bija sagatavojuši dažādus jautājumus, piemēram, cik glābēju brauc ar vienu auto, cik ātri jāsaģērbjas, lai dotos izsaukumā, cik ātrs ir ugunsdzēsēju auto, cik spēcīga ir ūdens šļūtene, kad dzēš ugunsgrēku. Uz jautājumu, vai ir bail doties pie uguns, skolēni saņēma atbildi, ka bail esot vienmēr, jo uguns ir bīstama, bet vēlme palīdzēt stāv pāri bailēm!

2.martā skolā viesojās visvairāk šīs nedēļas ciemiņu. 2.un 6.klasēs par savu darbu stāstīja A/S “Sadales tīkls” Rietumu tehniskās nodaļas ekspluatācijas meistars Mārtiņš Rumba. Skolēni ar interesi noklausījās viņas dzīvesgudro stāstījumu un noskatījās prezentāciju par elektrodrošību. Izraisījās diskusija par sadzīves nelaimes gadījumiem, kas rodas  nezināšanas vai pārgalvības pēc. Tika atkārtotas zināmas, bet ļoti svarīgas lietas. Secinājums – drošība ir 1.vietā!

1.klasēm bija iespēja tikties ar logopēdi Aneti Laukgali. Viņa pastāstīja par šīs profesijas nozīmīgumu cilvēka dzīvē. Izmantojot mīkstos zefīriņus, mazie izmēģināja dažādus vingrinājumus,  kā pareizi veidot skaņas. Laiks pagāja interesanti un ātri. Katram bērnam tika pārsteiguma dāvaniņa.

1.klases pavadīja aizraujošu mūzikas stundu kopā ar Bauskas MMS sitaminstrumentu nodaļas pedagogu, mūziķi un komponistu Ikaru Ruņģi. Viņš mazajiem demonstrēja dažādus sitaminstrumentus, stāstīja par Mūzikas brīnumaino spēku. Pirmklasniekiem lielu prieku sagādāja pabungot, ritmizēt, kā arī noklausīties I.Ruņģa kompozīcijas dažādu Latvijas mākslinieku izpildījumā.

8. un 9. klašu skolēniem šī diena arī bija iespaidiem bagāta. Par profesijām jūrniecībā, darbu un ceļu līdz tam stāstīja mūsu skolas 2011.gada absolvents, kapteiņa vecākais palīgs Kaspars Ruks. Jaunietis raksturoja gan aizraujošo darbu Norvēģijā, kur rit viņa profesionālā darbība, gan arī par izglītošanos Latvijā un Norvēģijā. Atbildēs uz skolēnu un pedagogu jautājumiem atklājās darba specifika, grūtības un izaicinājumi. Atalgojums ir saistošs, bet liela ir arī atbildība, liela nozīme zināšanām fizikā, matemātikā, labi jāzina valodas.

5.b klases skolēniem par Zemessardzi stāstīja Bauskas Zemessardzes 53.kājinieku bataljona zemessardze Vita Urbanoviča, trīs mūsu skolas skolēnu mamma. Skolēni uzzināja par apmācībām, par to, ar ko nodarbojas zemessargi, bija jautājumu gūzma. Bērni apskatīja pārtikas paku un ietērpās zemessarga ekipējumā.

Ar 5.a klases skolēniem 2. martā tikās 5. un 7. klases audzēkņu Olivera un Kristofera mamma Ilze Puķāne – Bauskas novada pašvaldības Sporta un veselības nodaļas projektu vadītāja. Tikšanās laikā uzzinājām, ka Bauskas novads pēc iedzīvotāju skaita ierindojas Latvijas lielāko novadu vidū un mūsu novada domē strādā 19 deputātu. Tagad mums ir skaidrs, kas ir pašvaldība, kas ir tās vadība, kādas ir pašvaldības tiesības un funkcijas un kāpēc Bauskas novadam ir tik neparasts ģerbonis. Ilze Puķāne pastāstīja par daudzveidīgajiem veselības veicināšanas pasākumiem Bauskas novadā. Izrādās – ir tik daudz iespēju: varam vingrot, apmeklēt nodarbības baseinā, orientēties apvidū, izbraukt ar SUP dēli, doties pārgājienos un velobraucienos… Iespēju dzīvot veselīgi ir ļoti daudz, un Ilze Puķāne aicināja arī mūs vairāk kustēties un lietot veselīgu pārtiku – “būvēt savu ķermeni no kvalitatīviem materiāliem”. Paldies arī par veselīgajām un praktiski noderīgajām dāvanām!

8.a un 9.b.kl. skolēni uzzināja , kas ir PROBĀCIJA. Par to izvērstā stāstījumā un vizuālos materiālos viņiem vēstīja Valsts probācijas dienesta Zemgales reģiona teritoriālās struktūrvienības Bauskas nodaļas speciālisti Ēriks Beitelis un Līga Kondore. Jauniešiem tika atgādināts, kas ir kriminālatbildība, kā cilvēki izcieš sodu, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Viesi raksturoja probācijas dienesta darba metodes, specifiku, kādu palīdzību dienesta speciālisti sniedz ļaudīm, kas visdažādāko iemeslu dēļ nonākuši konfliktā ar likumu. Skolēni redzēja elektroniskās uzraudzības aproci, uzzināja, kādos gadījumos to pielieto. Varēja pārbaudīt alkometra darbību praksē. Probācijas dienestā uzraugāmās personas sauc par klientiem.  Šobrīd notiek darbs pie jaunas programmas izstrādāšanas, kas vērsta uz jaunatnes, arī nepilngadīgo, uzraudzīšanu un kriminālpārkāpumu profilaksi. Skolēni bija ieinteresēti un saņēma atbildes uz saviem jautājumiem.

Aizraujošu stāstījumu par darbu debesīs noklausījās 7.a klases skolēni. Pie viņiem viesojās lidsabiedrības “AIR BALTIC” pilots Māris Puķāns. Viesis stāstīja par to, cik ilgi un kur jāmācās, lai apgūtu šo profesiju. Visus pārsteidza pilota darba apjomīgā ģeogrāfija – lidojumi uz visdažādākajām pasaules valstīm. Ilgākais lidojums – 7,5 stundas uz Dubaiju. Skolēni uzzināja vairākus ar šo profesiju saistītus terminus un jēdzienus – monitors, autopilots, sensori, navigācija, horizonta līmenis u.c. Ļoti svarīgas šajā profesijā ir ne tikai zināšanas un profesionalitāte, bet arī personiskās rakstura iezīmes – jābūt līdzsvarotam, jāprot mierīgi izturēt dažādas stresa situācijas, kas rodas darbā, jāprot sadarboties ar citiem ekipāžas locekļiem. Liela loma ir labai veselībai, peldētprasmei, labai fiziskai sagatavotībai. Viesis pastāstīja arī par mācībām, lai kļūtu par pilotu. Skolēni piedalījās viktorīnā, kur par pareizām atbildēm tika pie balviņām.

Bauskas Pils muzeju no iekšpuses 2.martā pamatīgi iepazina 9.a klase. Par viņu uzņemšanu un interesantu nodarbību parūpējās Vineta Skalberga, Solvitas mamma. Pats interesantākais bija tas, ka ekskursijas laikā jaunieši iekļuva vietās, kas parastiem ekskursantiem ir slēgtas – restaurācijas, komunikāciju un dažādās citās palīgtelpās. Muzeja speciāliste raksturoja teju visu muzeja darbinieku profesijas, amatus un pienākumus (zinātniskie darbinieki un speciālisti, restauratori, sabiedrisko attiecību speciālists, apkures sistēmu pārraudzītājs un daudzi citi). Noslēgumā jaunieši piedalījās renesanses laika spēlēs.

3.martā skolēniem tik izzinošo nedēļu noslēdza tulkotāja un divu mūsu skolas skolēnu mamma Zanda Beitele. Viņa 7.a un 9.a klašu skolēniem stāstīja par savu dabu. Jauniešiem radās izpratne, kā atšķiras tulka un tulkotāja darbs. Zanda Beitele ikdienā nodarbojas ar filmu tekstu tulkošanu. Tā kā filmas ir visdažādākās, tad tulkotājam jābūt ļoti erudītam visdažādākajās jomās. Tāpat jāprot izmantot arī dažādi tehnoloģiskie rīki un iespējas – tiešsaistes vaŗdnīcas, titrēšanas programmas. Z.Beiteles ceļš līdz savai profesijai ir saistīts ar pamatīgu izglītošanos (baltu filoloģijas, pedagoģijas, valodu studijas), kas nemitīgi turpinās. Viešņa atzina, ka šis darbs ir piemērots cilvēkiem, kam patīk strādāt vieniem, patstāvīgi plānot savu laiku un darba slodzi. Daudz laika jāpavada pie datora, jābūt pacietīgam un spējīgam koncentrēties.  Ko darīt jaunietim jau skolā, ja viņš vēlas kļūt par tulku vai tulkotāju? Mācīties valodas, komunicēt, paplašināt redzesloku, daudz lasot, skatīties filmas svešvalodās, izkopt savu dzimto valodu, ceļot. Skolēnus interesēja darba apjoms, apstākļi, rezultāts.

Vecāku profesiju nedēļa noslēgusies. Esam pateicīgi un gandarīti, ka kopā ar skolas padomi izdevās noorganizēt tik daudz izzinošu tikšanos gan skolā, gan ārpus tās. Paldies direktora vietniecei Ivetai Semjonovai par ieceri, Ērikam Beitelim un Ilzei Puķānei par organizatorisko darbu, katram viesim par izbrīvēto laiku. Noslēguma sarunā kopā ar skolas direktoru Jāni Rumbu šīs nedēļas viesi saņēma gan pateicības vārdus, gan uzaicinājumu iesaistīties skolas mācību procesā arī turmāk. Ceram, ka šī veiksmīgā sadarbība kļūs par tradīciju!