Home » Bez tēmas » Devītie Rīgā mācās vēsturi un anatomiju

Devītie Rīgā mācās vēsturi un anatomiju

1.martā 9. klases devās ekskursijā uz  Rīgu.Vispirms skolēni apmeklēja Okupācijas muzeju, kurš visus pārsteidza ne tikai ar skaudrajiem Latvijas cilvēku likteņstāstiem, bet arī ar savu atjaunoto, mūsdienīgo, atraktīvo interjera dizainu. Gidu stāstījums  balstījās uz muzeja 3 galvenajiem uzdevumiem: atcerēties, kas notika ar Latviju, Latvijas tautu un zemi komunistiskās Padomju Savienības un nacionālsociālistiskās Vācijas okupācijas režīmu valdīšanas laikā no 1940.līdz 1991.gadam; pieminēt netaisni notiesātos un noslepkavotos, svešos karos kritušos, represijās un izsūtījumā cietušos un mirušos, bēgot no okupācijas varām, pasaulē izkliedētos; atgādināt pasaulei svešo varu nodarījumus Latvijas valstij zemei un tautai.

Pēc tam  RSU Anatomijas  Muzejā skolēni  apskatīja anatomiskos preparātus – orgānus un ķermeņu daļas, ko 20. gs. 20.–30. gados pagatavoja anatomi medicīnas studentu apmācībām. Arī šodien tie palīdz iepazīt cilvēka normālo anatomiju un tās variācijas, cilvēka attīstību, kā arī dažādas novirzes no normas. Izbrīnu radīja ne tikai unikālie eksponāti, bet arī pārsteidzošie  stāsti. Daži fakti no gidu stāstījuma un muzejā redzētā: pirmais eksponāts, ko var aplūkot ienākot Anatomijas muzejā, ir kāda 27 gadus veca vīrieša Lukstiņa  skelets, kas muzejā atrodas jau no 1925. gada (tas ir pirmais un līdz šim vienīgais brīvprātīgais ķermeņa novēlējums tieši Anatomijas muzejam); tetovēto ādu eksponāti ir savdabīga muzeja kolekcija, kas ataino tetovēšanās tradīciju Latvijā 20.gs. sākumā; smalkie ķērpjiem līdzīgie muzeja eksponāti ir korozijas preparāti.  Interesi izraisīja arī savdabīgie britu mākslinieka, keramiķa Padija Hārtlija mākslas darbi, kas radušies, iedvesmojoties no muzeja eksponātiem. Ekspozīcijas apskates beigās katrs apmeklētājs varēja izveidot savu digitālo mākslas darbu, kas darināts, balstoties uz ķermeņa īpatnībās un parametriem.

Ekskursijas noslēgumā skolēni savu fizisko veiklību, attapību un saliedētību stiprināja aizraujošajās Dominas Apollo Skyparka  aktivitātēs, piedaloties lāzertaga spēlē un  batutu parka atrakcijās.

Informēja Daiga Sējēja.