Home » Bez tēmas » Profesijas iepazīst Ēnu dienā

Profesijas iepazīst Ēnu dienā

Mūsu skolas skolēni jau tradicionāli izmanto iespēju pieteikties dažādām vakancēm, lai iepazītu profesijas “no iekšpuses”. Tas iespējams, pateicoties programmai “Ēnu diena – 2023″. Par to vietnē  enudiena.lv lasāms: ”

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Latvijā Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement Latvia (JA Latvia) reģistrēta preču zīme.

Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavotos darba tirgum. Šī ir programma, kas jau daudzus gadus sekmīgi iekļauj izglītības procesā karjeras jautājumus, rosinot jauniešus plānot savu nākotni jau skolas laikā. Veidojot sadarbību starp skolu, sabiedrību un darba vidi, Ēnu diena sekmē jauniešu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū nākotnē.”

Šogad 5.aprīlī šajos pasākumos piedalījās vairāki skolēni no 9.klasēm, kā arī 7.a un 5.a klases skolēni. Betija, Marta un Daniela bija pieteikušās dienu pavadīt kopā ar Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Bauskas iecirkņa darbiniekiem. Meitenes stāsta, ka uzzinājušas daudz jauna par policistu un izmeklētāju darba ikdienu. Bijusi iespēja redzēt, kā noņem pirkstu nospiedumus, kā tiek veiktas dažādas citas izmeklēšanas darbības, kāds ir policista darba aprīkojums, iegūtas atbildes uz jautājumiem par nepieciešamo izglītību šajās profesijās. Vairāk informācijas šeit.

Reinis, Olivers, Ralfs un Kristofers iepazina tuvāk AS “Sadales tīkls” Jelgavas nodaļas meistara Mārtiņa Rumbas darba specifiku. Puiši devās līdzi meistaram uz objektu, vēroja dabā, kur ir kabeļi, kā funkcionē ierīce, kas nosaka kabeļu atrašanās vietas. Tika veikti mērījumi, kā arī uzstādīta stārķa ligzda tai drošā vietā. M.Rumba puišiem pastāstīja arī to, kādu profesiju pārstāvji strādā AS “Sadales tīkls”. Speciālists ieteica skolā apgūt visus mācību priekšmetus, īpašu uzmanību pievēršot eksaktajiem priekšmetiem. Skolēni savus iespaidus aprakstīja izvērtējuma lapās, kā arī ieguva apliecinājumus no ēnu devējiem.

Tie ir tikai daži no mūsu Ēnu dienas stāstiem. Paldies speciālistiem par iespēju un sniegto informāciju! Turpināsim iepazīt profesijas , tad būs vieglāk izdarīt izvēli, kura no tām būs īstā!