Home » Bez tēmas » Iepazīst Ķemeru nacionālo parku

Iepazīst Ķemeru nacionālo parku

Saulainajā 18.oktobra rītā Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” (projekta Nr. 8.3.2.2/16/I/001) ietvaros 15 skolēnu grupa no 7. un 8.klases devās mācību ekskursijā uz Ķemeru nacionālo parku. Ekskursiju sākām dabas izglītības centrā „Meža māja”, kas atrodas mitro mežu ieskautajos Vēršupītes krastos. Pie veclaicīga, atjaunota mednieku stila nama, kādi bieži redzami Bavārijas mežos, mūs sagaidīja gide Aija Balandiņa. Viņa pastāstīja par parka vēsturi: to, ka Ķemeru nacionālais parks dibināts 1997. gadā ar mērķi saglabāt dabas, kultūrvēstures un kurortoloģijas vērtības, veicināt nenoplicinošu saimniecisko darbību, tūrismu un vides izglītību. Nacionālā parka platība ir 38 165 ha. Tas ir trešais lielākais Latvijas nacionālais parks (pēc Gaujas un Rāznas nacionālajiem parkiem). Ķemeru nacionālā parka simbols ir baltmugurdzenis. Tā ir reta un apdraudēta dzeņu suga, kas dzīvo mitros lapu koku mežos.

Gide skolēniem izdalīja darba lapas ar jautājumiem, uz kuriem vajadzēja rast atbildes, noskatoties 15 minūšu garo informatīvo video un izpētot ekspozīcijas zāles materiālus. Ēkā apskatījām Dabas aizsardzības pārvaldes galvenās mītnes lielo zāli, kas pārsteidza ar pagājušā gadsimta 30-os gados veidoto interjeru. Izgājām turpat aiz “Meža mājas” esošo Melnalkšņu dumbrāja laipu, kuras garums ir vien puskilometrs. Ejot pa to, var iepazīt ļoti mitru, dabisku lapu koku mežu. Tad ar autobusu braucām uz Lielo Ķemeru tīreli.

Klausoties gides interesantajā stāstījumā par purva daudzveidību, devāmies apmēram 3,5km garā ceļā pa Lielā Ķemeru tīreļa takas lielo loku. Takas laipa aizveda mūs sūnu, purva priedīšu, bērziņu, akaču, tumšu ezeriņu un vaivariņu smaržas valstībā. Uzmanīgi ieskatoties, vietumis varēja ieraudzīt dzērveņu mētras, bet ogu gan nemanījām nevienu. Gājiena vidusceļā uzkāpām 5 metru augstajā skatu platformā, no kuras pavērās brīnišķīgs skats uz purva ainavu. Pēc atgriešanās no tīreļa skolēni dalījās iespaidos par redzēto un atbildēja uz darba lapu jautājumiem. Visaktīvāk atbildes sniedza un jautājumus par Ķemeru nacionālo parku uzdeva 7.b klases skolnieks Niks Demians Kauzlausks.

Mācību ekskursijas laikā katrs uzzināja ko jaunu par mitrāju un purvu daudzveidību, nepieciešamību to saglabāt un aizsargāt. Melnalkšņu dumbrāja laipa un, jo īpaši, Lielā Ķemeru tīreļa taka visus pārsteidza ar  sirreāliem un fantastiskiem skatiem.