Home » Bez tēmas » Šuj un griež, bet nav skroderis

Šuj un griež, bet nav skroderis

23.janvārī Bauskas pilsētas pamatskolā  notika karjeras izglītības nodarbības 7.klašu skolēniem. “Mana karjera medicīnā” bija to kopīgais nosaukums, bet skolēniem bija iespēja  noklausīties divu dažādu medicīnas speciālistu stāstus. Par savu ceļu medicīnā, darba ikdienu un tajā nepieciešamajām zināšanām stāstīja Bauskas slimnīcas ķirurgs Armands Pilickis un fizioterapeite Kristiāna Žemaite.

A.Pilickis raksturoja ķirurģiju kā medicīnas nozari. Viņš pastāstīja par ilgstošo mācību procesu –  6 gadi pamatstudijās un 3 gadi rezidentūrā, kā arī nemitīga izglītošanās dažādos kuros, pašizglītošanās, lai sekotu visam jaunajam medicīnā. Ārsts ieteica jauniešiem cītīgi mācīties bioloģiju, ķīmiju un svešvalodas, būt erudītiem un mācīties un atcerēties protošiem. Dr.Pilickis ļāva skolēniem iejusties mediķa “ādā”, pielaikojot ķirurga tērpu – halātu, cepurīti, masku un cimdus. Par modeļiem kļuva Kristiāna un Kristiāns. Tika demonstrēta arī ķirurģisko diegu lietošana, anestēzijas lietošana, dažādi ķirurga darba instrumenti. Sarunā ar skolēniem tika noskaidrotas arī mediķa darbā nepieciešamās personiskās īpašības – iejūtība, vēlme palīdzēt cilvēkiem, drosme, pacietība, izturība, vēlme mācīties un citas.

Kristiāna Žemaite Bauskas slimnīcā pēc fizioterapeita izglītības iegūšanas RSU strādā pirmo gadu. Viņa ir Bauskas pilsētas pamatskolas absolvente un ar prieku iejutās ne vairs skolnieces, bet skolotājas lomā. Izvērstā prezentācijā jaunā speciāliste raksturoja fizioterapeita darba specifiku – pacientu loku, problēmas, palīginstriumentus. Daudziem skolēniem, kuri nodarbojas ar sportu, pazīstamākie bija t.s.teipi – fiksējoši un atsāpinoši plāksteri. Speciāliste demonstrēja arī citus priekšmetus , kas palīdz panākt vēlamo rezultātu – dažādas bumbas, paliktņus, gumijas, hanteles. Ar dažu vingrinājumu palīdzību nodarbības dalībnieki varēja pārbaudīt savu līdzsvara sajūtu, kā arī pārbaudīt, kā lietot aprīkojumu. Septītklasnieki uzzināja, kā var kļūt par fizioterapeitu, kas jāmācās.

Abiem speciālistiem jau iepriekš skolēni bija sagatavojuši jautājumus, uz kuriem viesi centās atbildēt. Pēc nodarbības skolēni secināja, ka uzzinājuši daudz jauna par mediķu profesijām, vairāki pat apsver iespēju savu dzīvi saistīt ar šo nozari. Paldies Armandam Pilickim un Kristiānai Žemaitei par jauniešiem atvēlēto laiku un Bauskas slimnīcas vadītājai Mirdzai Brazovskai par atbalstu pasākuma organizēšanā!

Pasākums notika projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros.