Home » Bez tēmas » Ne tikai nocelt kaķi no koka

Ne tikai nocelt kaķi no koka

Ar šādiem un citiem izplatītiem stereotipiem  ir bagāts mūsu priekšstats par ugunsdzēsēju un glābēju darbu. Šos aizspriedumus kliedēja un jaunas zināšanas sniedza VUGD ļaudis, kas visā Latvijā viesojās skolās un vadīja nodarbības.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājas lapā lasāms, ka 11.februārī visā Eiropas Savienībā atzīmēja vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu numura 112 dienu, kuras ietvaros arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) īstenoja vairākas aktivitātes, lai veicinātu sabiedrības informētību par 112 numuru, uz kuru zvanot, iespējams saņemt operatīvo dienestu palīdzību.

Mūsu skolas 6. un 8.klašu skolēniem bija iespēja tikties ar VUGD Zemgales reģiona brigādes Bauskas daļas komandieri Vadimu Kuzmiču. Viņš šajā dienestā strādā jau 20. gadu. Pēc Rīgas Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas absolvēšanas V.Kuzmičs sācis strādāt Bauskā, un kopš 2014.gada vada šo sabiedrībai un iedzīvotājiem tik svarīgo iestādi. Viesis jauniešiem ļoti saprotamā veidā stāstīja par glābšanas dienestu darbu, dažādiem riskiem, darbinieku ikdienu, prasībām pret ugunsdzēsējiem-glābējiem. Skolēni atbildēja uz jautājumiem par saviem ikdienas ieradumiem, kopīgā sarunā tika noskaidrots, cik bīstama ir vieglprātīga attieksme pret drošību. Puišus interesēja, kādām fiziskām prasībām jāatbilst, lai varētu strādāt šo darbu. Līdzās labai fiziskajai sagatavotībai ļoti svarīga ir disciplīna, darbs VUGD ir līdzvērtīgs dienestam. Daudz jautājumu bija par dūmu detektoriem, kuriem kopš 1.janvāra jābūt katrā dzīvesvietā. Stāstot dažādus gadījumus no ugunsdzēsēju darba ikdienas, Vadims Kuzmičš lika jauniešiem aizdomāties par viņu iespējamo rīcību dažādās situācijās – kad jāzvana 112, kad jāsauc pieaugušie, ko katrs pats var darīt, lai nelaimju būtu mazāk. Sabiedrības, jauniešu izglītošana par drošības jautājumiem ir ļoti svarīga, lai nenotiktu ugunsnelaimes un citi bīstami notikumi, ir pārliecināts viesis. Šonedēļ V.Kuzmičš un citi VUGD Bauskas dabinieki viesojas gandrīz visās novada un pilsētas skolās.

Pēc tikšanās ar VUGD darbinieku aptaujātie skolēni secināja, ka daudziem ugunsdzēsēju- glābēju darbs bijis svešs, apvīts dažādiem stereotipiem, bet šīs stundas laikā viņi uzzinājuši daudz faktu gan par šo profesiju, gan par ugunsnelaimju profilaksi. Paldies Vadimam Kuzmičam par saturīgajām nodarbībām!

Vairāk par drošības jautājumiem un VUGD darbu lasi šeit!