Home » Bez tēmas » Septītklasnieki iepazīst Līgatnes bunkuru

Septītklasnieki iepazīst Līgatnes bunkuru

Bauskas pilsētas pamatskolas 7. klašu skolēni februārī bija mācību ekskursijā uz  Padomju slepeno bunkuru Līgatnē.

Rehabilitācijas centra „Līgatne” gidi skolēniem atvēra daudzus gadus slepenībā turētas durvis un  izrādīja 9 metrus zem zemes esošo pazemes valstību.  Pagājušā gadsimta 80. gados Līgatnē tika izbūvēts viens no plašākajiem un modernākajiem bunkuriem – vieta, kur atomkara gadījumā paslēpties valsts varas elitei. Skolēniem tika izrādīta padomju gadiem īpaši moderna tehnika – dažādi sakaru līdzekļi, dīvainas „kastītes” jeb datori un printeri. Padomju laiku gaisotni atgādināja bunkurā ierīkotā ēdnīca, kā arī Ļeņina krūšutēls un gāzmaskas. Kad gide vecajā atskaņotājā uzlika plati ar jestrām dziesmām krievu un angļu valodā, jautrās dejās metās arī septītklasnieki.

Vēlāk skolēniem bija jāiejūtas slepeno aģentu lomā un jāveic īpaša misija. Patiesībā tā bija realitātes spēle „Objekts X”. Tumsā un dūmu mākonī lavoties pa šaurajiem gaiteņiem un daudzajām istabām, skolēni, saliedēti strādājot, veica dažādus uzdevumus, līdz izdevās atrast īpašu šķidrumu un izkļūt dienas gaismā no tumsas. Visveiklākā un visattapīgākā izrādījās komanda, kurā darbojās Sanija Maskale, Paula Druviņa un Elmārs Kondrots.

Skolēni par ekskursiju bija sajūsmā. 7.b klases audzēkņi atzina: „Tā bija ļoti laba vēstures stunda, kurā ļāva apskatīt pat slepenas kartes”, „Redzējām, kāda ir ultravioletā gaisma,” „Ļoti interesanta bija orientēšanās spēle – bija loģiski jādomā, jāatceras dažādas detaļas”, „Mācījāmies nekrist panikā, bijām saliedēti un daudz domājām.” Gandarītas par ekskursiju ir arī klašu audzinātājas Solveiga Gudkova un Ieva Mašale, kas atzina, ka spēles laikā guvušas pamatīgu adrenalīna devu un daudz pozitīvu emociju.

Skolēnu mācību ekskursiju – nodarbības bunkurā – finansiāli atbalstīja programma „Latvijas skolas soma” un ESF  projekts „Atbalsts individuālo kompetenču attīstībai”.