Home » Bez tēmas » Karjeras nedēļā – stāsti no vecāku darba dzīves

Karjeras nedēļā – stāsti no vecāku darba dzīves

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Karjeras nedēļas ietvaros mūsu skolā, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, 29.oktobrī notika vairāki pasākumi atsevišķās klasēs.

4.a klases skolēni uzklausīja Klāva mammas Kitijas Morkinas stāstījumu par savu darbu degvielas uzpildes stacijā “Virši”. Bērni uzzināja, cik daudz darbu jāprot darīt DUS pārdevējam, kādas prasmes jāapgūst. K.Morkina pastāstīja gan par dažādiem degvielas veidiem, to uzglabāšanu, pārdošanu, par drošības ievērošanu šajā darba vietā. Viņa savu profesiju raksturoja ar vārdu “transformeris”, jo darbiniekam jāprot ne tikai pārdot degvielu, bet arī pagatavot uzkodas, sniegt palīdzību dažādu problēmu gadījumos, apmācīt jaunos pārdevējus, reizēm būt gan apkopējam, gan sētniekam. Skolēnus interesēja visdažādākie jautājumi – cik liela ir degvielas muca, kā jāpagatavo kafija, cik valodu jāprot. Uz šiem un citiem jautājumiem bērni saņēma izsmeļošas atbildes. Stunda bija ļoti izzinoša.

4.b klases skolēni klases stundas sākumā bija nedaudz satraukti, jo klasē ieradās Reģionālās pašvaldības policijas vecākais inspektors Aigars Zunda. Šoreiz viņš nebija ieradies, lai novērstu nekārtības, bet gan, lai savas meitas klasesbiedriem pastāstītu par sava darba ikdienu. Visus izbrīnīja, kad A.Zunda nosauca pašvaldības policijas galveno ieroci. Tā esot – pildspalva! Protams, viesis parādīja arī citus priekšmetus, ko policijas darbinieki izmanto ikdienā . Interesanti bija uzzināt, kādus vēl transporta līdzekļus izmanto policijas darbā – laivas, motociklus, kvadraciklus u.c. Pats lielākais uzskates līdzeklis stāvēja skolas pagalmā – pašvaldības policijas auto, kurā skolēni uz brīdi drīkstēja iejusties gan likumpārkāpēja, gan policista lomā, kā arī izmantot skaņas signālu un skaļruni. A.Zunda rosināja skolēnus ne tikai uz sarunu par šo darbu, bet stāstīja, cik svarīgi ievērot noteikumus, likumus, lai “nesabojātu” savu biogrāfiju. Ceturtklasnieki uzzināja, ka policista darbā jābūt fiziski spēcīgam, zinošam un drosmīgam, lai spētu ātri pieņemt lēmumus. Tika uzdots arī jautājums – kas ir valsts? Bērni teica, ka tie ir viņi. A.Zunda vēlēja skolēniem būt atbildīgiem Latvijas valsts pilsoņiem.

6.b klases skolēni klases stundā uzzināja ļoti daudz par Latvijā vienīgo LED gaismekļu ražošanas un pārdošanas uzņēmumu “Vizulo”, kas specializējies ielu, teritoriju, tirdzniecības vietu apgaismojuma ražošanā. Tas atrodas pavisam netālu no Bauskas – Iecavā. Artūra mamma Zane Lucaua ir šī mūsdienīgā uzņēmuma ražošanas menedžere. Viņa pastāstīja par uzņēmuma darbību, LED lampu ražošanas procesu. Skolēni izvērstā prezentācijā varēja izsekot visiem lampas tapšanas posmiem. Saražotās lampas tiek eksportētas uz 38 pasaules valstīm, ar lielu lepnumu stāstīja viešņa. Arī Rīgas skaistie gaismas rotājumi dažādu svētku laikā ir šī uzņēmuma veidoti. Katrai lampai ir nosaukums, kuru izdomājuši paši darbinieki. Parasti tas esot kāda putna vārds. Viešņa rosināja skolēnus cītīgāk mācīties matemātiku un fiziku, valodas,  lai kļūtu par inženieriem un radītu jaunus produktus, kas varētu Latvijas vārdu nest pasaulē, kā to dara “Vizulo”. Stundas beigās bērni izpētīja dažādus bukletus ar uzņēmuma produktu attēliem, kā arī varēja ielūkoties īstas LED lampas iekšpusē.

Paldies viesiem par atbalstu skolai un nodarbībām atvēlēto laiku!