Home » Bez tēmas » Elzai – 1. vieta jaunrades darbu konkursā

Elzai – 1. vieta jaunrades darbu konkursā

Bauskas un Rundāles novada 6. – 9. klašu audzēkņi februāra nogalē piedalījās rakstnieka Viļa Plūdoņa 140. jubilejai veltītā domrakstu konkursā.

No mūsu skolas konkursam tika nosūtīti 13 skolēnu darbi. 6. – 8. klašu audzēkņi rakstīja „Zaķīšu pirtiņas stāstu” un jaunrades darbu „Ja es satiktos ar Vili Plūdoni…”. 9. klases jaunieši pārdomas izteica esejās „Viena diena Lejeniekos” un „Gudrais no mirkļiem mūžību kaļ”. Konkursā no katras skolas drīkstēja iesniegt tikai trīs labākos darbus katrā klašu grupā. Žūrijas vērtējumam 6. – 8. klašu grupā tika nodots Elīnas Stašānes, Dinijas Kalējas (6.a klase), Leldes Stepanovičas-Monkevičas (6.b klase), Beātes Kates Hegenbartes, Arnitas Oliņas, Samantas Cielavas (7. klase), Elīnas Tomsones, Artūra Krūmiņa, Elīnas Poles un Santas Koroļkovas (8.a klase) darbs. Trīs lappušu garas, skaistas esejas uzrakstīja 9. klases jaunietes – Katrīna Annija Paegle, Aiva Rūtenberga un Elza Sējēja.

7. martā Bauskas novadpētniecības un mākslas muzejā notika V. Plūdonim veltīta konference. Tajā tika sumināti labāko darbu autori. Ielūgumu uz svinīgo sarīkojumu saņēma divas mūsu skolas audzēknes – Elīna Stašāne un Elza Sējēja. Kompetenta žūrija, izvērtējot 45 iesūtītos darbus, 9. klašu grupā par vislabāko atzina E. Sējējas eseju. Atzinību un pateicības veltes par skaistu darbu ieguva arī E. Stašāne.

Sarunā ar „Bauskas Dzīves” žurnālisti Elza izstāstīja, kā tapusi Lejeniekiem veltītā eseja: „Es mēģināju iemiesoties laikmetā, kurā dzīvoja Vilis Plūdonis. Muzejmājā «Lejenieki» izstaigāju visas takas, īpaši akcentējot detaļas, un esejā atainoju savas izjūtas.” Savos darbos Elza allaž pauž vērtīgas atziņas, viena no tām radusies, domās izstaigājot Lejenieku sētu: „Pasaule ir tāda, kādu tu to saskati. Jo vairāk steigsies, jo vairāk brīnišķīgu mirkļu palaidīsi garām.”

E. Sējējas eseja „Šī brīnišķīgā Lejenieku pasaule…” pauž patiesu mīlestību pret Lejeniekiem un visu pasauli: „Es nolecu no velosipēda un traucos pa rasoto zāli. Kurpes uzmetu debesīs un iekliegusies skrienu pretī saviem Lejeniekiem. Šī ir mana mīļākā vieta Zemgalē. Aizelsusies griežos virpuļu virpuļiem, izstiepusi rokas, mēģinu satvert gaisu, it kā to varētu notvert vai sataustīt, piespiest pie krūtīm un samīļot. Man reibst galva no šīs pasakainās vietas burvības.”

Skolēnus darbus rediģēja un žūrijai nosūtīja latviešu valodas skolotājas Ieva Mašale un Dina Ālmane.

Ievai 001