Home » Bez tēmas » Kas ir karvings un citas interesantas lietas

Kas ir karvings un citas interesantas lietas

November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Ne velti saka – pavārMĀKSLA, jo katram pavāram tiešām ir jābūt māksliniekam. Viņam jāprot ne tikai izdomāt un aprēķināt, bet arī izgatavot , noformēt, pasniegt un pārliecināt! Šīs visas prasmes piemīt arī Evitai Vaitaitei, kafejnīcas “Aveņi” šefpavārei. Projekta Nr.8.3.5.0/16/I/001 „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros viņa vadīja karjeras izglītības pasākumu “Satiec profesionāli!” Bauskas pilsētas pamatskolā. Sesto klašu skolēni vēroja pavāres meistarīgi  “izcepto” prezentāciju gan ar informāciju par profesijas niansēm, gan vienkārši garšīgiem attēliem. Skolēni uzzināja par iespējām apgūt pavārmākslu un viesmīlību dažādās mācību iestādēs. Izrādās, ka Latvija ir ap 90 iespēju apgūt šīs profesijas visdažādākajos līmeņos (no kursiem un meistraklasēm  līdz koledžām un profesionālām mācību iestādēm). Sestklasnieki meklēja atbildi uz nodarbības vadītājas jautājumu – kādam ir jābūt pavāram? Atbildīgam, izglītotam, precīzam, zinošam, organizētam, veselam – tādas bija atbildes. E.Vaitaite atzina, ka īstu meistarību šājā profesijā var iegūt ilgstošā praksē, ikdienā strādājot ēdināšanas uzņēmumā. Skolēni guva arī ieskatu viesmīļa profesijā, galda klāšanā un noformēšanā. Tam ir ļoti liela nozīme, lai ēdiens tiktu pasniegts estētiski, profesionāli noformēts. Tā kā Evitas aizraušanās ir tieši ēdiena noformēšana, meistare demonstrēja skolēniem dažus karvinga (no angļu vārda carve – griezt, grebt) paņēmienus. Kopā ar bērniem tika griezti dažādi dārzeņi un augļi, mācoties tos skaisti izvietot traukos. Pavāre rādīja arī specifiskas rīves, nažus, asmenīšus, ko izmanto pavāri, lai iegūtu skaistas šķēlītes, kā arī atvieglotu savu darbu. Interesanti, ka prakstiski darboties visvairāk vēlējās tieši puiši, ne velti pavāra profesija ir diezgan vīrišķīga. Kopā ar E.Vaitaiti skolēni arī minēja attēlu loto – kuri pavāri Latvijā ir populāri un kā sauc viņu uzņēmumus. Iespējams, ka šī saruna un kopīgā darbošanās lika kādam no klausītājiem aizdomāties par savas nākamās profesijas izvēli – varbūt kļūt par ēdienu burvi pavāru?

Paldies Evitai un par interesanto nodarbību un – lai pietiek ideju jauniem pavārmākslas brīnumiem!