Home » Bez tēmas » Pārgājienos apgūstam novada mācību

Pārgājienos apgūstam novada mācību

28.maijā mūsu skolas klases kopā ar audzinātājiem turpināja mācību procesu. Šoreiz tās bija stundas, kas notika ārpus skolas telpām. Šo stundu mērķis bija labāk iepazīt savu pilsētu un novadu. Šo interesanto nodarbību vadīšanā piedalījās ne tikai pedagogi, bet arī zinoši un erudīti Bauskas ļaudis un paši skolēni. Tā 5.a klase izstaigāja Bausku kopā ar vēsturnieku Raiti Ābelnieku, bet 4.b uzzināja daudz interesantu faktu, ko pastāstīja cienījams un zinošs baušķenieks – teātra režisors Edvīns Hegenbarts. Viņa stāstu pūrā – Pētera Lielā akmens vēsture, tirgošanās senatnē, sīkpreču veikali Bauskā. Bērni uzzināja, kur atradās pirmais Bauskas kinoteātris, kā agrāk tika organizēta autobusu satiksme un kur Bauskā atradās autoosta. Fakts, ka Bauska īsu brīdi pat ir bijusi neoficiāla Zemgales galvaspilsēta, darīja visus lepnus!

7.a kopā ar 2.a klasi devās uz Mežotni, lai aplūkotu Mežotnes pilskalnu un Mežotnes muižas kompleksu, Mazmežotnes muižu. 7.a klases skolnieks Niks Demians Kazlausks bija sagatavojis nelielu ieskatu pilskalna vēstures notikumos. Tika apskatīta arī Mežotnes pilskalna baznīca, kur drīz sāksies restaurācijas darbi. Pie Mežotnes pils Niks pastāstīja par klasicisma laika celtnēm un pils senākajiem saimniekiem – Līvenu dzimtu. Bērni izstaigāja angļu stilā veidoto pils parku. Nedaudz traucēja lietus, bet tas piederas pie pārgājiena, atzīst Mežotnes “atklājēji”.

7.b klase pētīja Ceraukstes pusi, Mūsas autosporta trasi, alus darītāja Kārļa Zālīša dzīvi un darbu. 5.b klase devās uz Lejeniekiem, lai nostiprinātu savas zināšanas par V.Plūdoni, apmeklējot slavenā novadnieka muzeju, iepazīstot ceļu uz to, skaisto Mēmeles krasta dabu. 1. un 2.klašu bērni skatīja Bauskas ievērojamākās vietas – pili, muzeju,baznīcas, Rātsnamu.

6.b izbaudīja gājienu uz Vecsaules silu, dienu veltot sportiskām aktivitātēm – peintbolam un orientēšanās sacensībām. Par pasākumu stāsta skolotāja I.Mašale : “Īpašs ir Vecsaules pagasta ģerbonis, Vecsaulē esot notikusi Saules kauja, Likvertenu mežā nošauti simtiem ebreju. Šoreiz mūsu mērķis bija iepazīt Vecsaules pagasta Likvertenos esošo saimniecību „Gravas”. Mums laipni  izrādīja saimniecībā paveikto: viesu ērtībām uzbūvēto naktsmītni, pirti un lapenes, stāstīja par kazkopību un zosu audzēšanu. Laiks nelutināja – lija, zāle bija slapja, taču skolēni spēlēja peintbolu un volejbolu, Valentīnas tētis cepa pēc īpašas receptes gatavotu ļoti garšīgu šašliku. Priecājāmies par Latvijas koku daudzveidību, īpaši pārsteidza ozols pie „Gravu” mājām. “

8.klašu skolēni viesojās ražotnē Bauskas alus. Par to vairāk šeit.

3.klases iejutās raidījuma “Ielas garumā” veidotāju lomā. Skolēni  iepazina Bauskas vecpilsētu, dodoties pa Rīgas ielu, jo tā ir viena no vēsturiski vecākajām ielām, kur var apskatīt dažādus vēsturiskus objektus, kas ir liecinieki baušķenieku dzīvei un darbībai. Pastaiga ielas garumā sākās no mūsu skolas, kas ir pati skaistākā celtne Rīgas ielā, un turpinājās līdz Pētera Pirmā akmenim. Noskaidrojām, kāpēc ielai dots šāds vārds, apskatījām, iepazināmies ar veco ēku vēsturi, vērojām, kā mainījusies pilsēta laika gaitā. Skolēni iepazina savas pilsētas vēsturi, paplašināja savas zināšanas, mācījās izvērtēt cilvēku ietekmi uz savas pilsētas saglabāšanu un izaugsmes iespējām. Rosinājums- iziet šo maršrutu kopā ar savu ģimeni un būt tās gidiem!

Mūsu pilsēta un tās apkārtne slēpj sevī tik daudz skaista un neizzināta, kādu daļu visi kopā ieraudzījām, bet apgūstamā vēl daudz. Novada mācībā vēl daudz lapaspušu, kas jāatver!